Шест ферми са новите членове на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България. Те бяха представени и приети на годишното общо събрание на асоциацията на 17 юни в Сливен. До този момент утвърдените членове бяха 56.

Важните срокове през юли

„За съжаление обаче, броят на животните не се променя кой знае колко, тъй като това са малки ферми, които тепърва започват. С изключение на фирма „Свиком“ в индустриалната зона на Сливен, която в края на април-средата на май внесе 500 чистопородни животни Ил дьо Франс от Франция. До края на юни реализирахме нов внос на един камион животни, разпределени между две ферми – в село Липница до Мизия и до Гоце Делчев“, обясни за Агри.БГ Евгения Ачкаканова.

Тази година събранието освен отчетно беше и изборно, тъй като изтече мандатът на предишното ръководство. Има двама нови членове в контролния съвет и лека промяна в управителния съвет – след два успешни мандата досегашният председател Пламен Николов от Добрич се оттегля и щафетата поема Евгения Ачкаканова, която до този момент изпълняваше функцията на изпълнителен директор на Асоциацията.

„Освен това честваме 100-годишнината на Ил дьо Франс, която е утвърдена като порода в края на 1921 г. Имахме гости от Франция – ръководството на френската асоциация, фермери от Молдова и директорът на Научноизследователската лаборатория към техния ветеринарен университет. Имахме гости и от Турция“, разказва Ачкаканова.

По време на срещата с животновъдите бе представена и информация за селекционната дейност. Нови изисквания и срокове няма, но има важен момент по схемата за държавна помощ за поддържане на родословна книга, по която всяка година Асоциацията кандидатства. 

„Напомнихме на фермерите едно условие, което е от миналата година, че подаването на общия списък през декември трябва да бъде с животни, които са на минимум 9 месеца. Тоест те трябва да са родени до 1 март на съответна година. И до 1 март животните трябва да са по-малки от 84-месечна възраст“, припомни Ачкаканова.

През настоящата 2022 г. от Асоциацията продължават да работят в посока да привлекат все повече желаещи да работят с породата Ил дьо Франс. Нивото на селекцията да бъде още по-високо, така че максимално животни да бъдат продавани като разплодни, защото именно от това биха печелили фермерите.