Кметовете на крайморските общини и населените места в тях да извършат инвентаризация на домашните птици в личните стопанства.

Още над 6,3 млн. лева ще се дадат за хуманно отношение към свине и птици през 2020 г.

Това препоръча д-р Анелия Андонова, директор на ОДБХ в Добрич по време на онланй заседание на Областната епизоотична комисия. Поводът за завишеното внимание към домашните птици е нарасналият брой на случаите с инфлуенца в Западна Русия и Казахстан. С очакваното застудяване прелетът на птиците от тези страни по Виа Понтика се увеличава. Много от тях зимуват в Североизточна България.

Директорът на ОДБХ в Добрич препоръчва още фуражите и храните на домашните пернати да се съхраняват на закрито.

Общините трябва да имат готовност с площадки за загробване на животни, да разполагат с налични количества хлорна вар и техника при възникване на огнище на заразата независимо от вида птици. 

По време на заседанието беше решено да се изготвят графици за огледи в горски и полски територии. В групите за обиколки в земеделските ниви и горите ще има представители както на ловните дружинки, така и на горските и ловни стопанства, орнитолози и ОДБХ. 

Комисията препоръча още служителите на МВР да засилят контрола върху превозните средства, превозващи птици в Добирчка област.

По отношение на заболяването Африканска чума по свинете към момента обстановката в региона е спокойна, увери още д-р Андонова.