Зеленчукопроизводителите от видинското село Капитановци работят усилено в активния сезон, те продават продукцията си директно на пазара във Видин и нямат намерение да затварят Дунав мост 2, разказа пред Фермер.БГ кметът на селото Владимир Аристотелов:


 

Г-н Аристотелов, каква е обстановката в региона, по отношение на готвените протести от зеленчукопроизводители във Видинско?
Вижте, аз не виждам чак такъв проблем, какъвто медиите виждат и преекспонират. Имало е проблем в един ден, когато румънски граждани продавали на женския пазар във Видин зеленчуци – основно домати и подбивали цените. Погледнато реално, защото аз също съм бивш земеделски производител, това се случва постоянно по пазарите – дали заради влошено качество на стоката, особено сега когато са горещините, дали по друга обективна причина – производителят може да намали цената на стоката си, за да я продаде. Не това е проблемът. Според мен проблемът е друг.

Какъв?
Въпросът е в това дали тези румънски граждани са имали правото да прекарат през митницата това количество зеленчуци, частни лица ли са, фирма ли, имат ли необходимите документи. Примерно на един наш зеленчукопроизводител, за да наеме маса на пазара, му искат редица документи. Просто по същия начин би трябвало и от тези румънски граждани да се изискват такива документи – за произхода на продукцията, качеството и т.н.

Тук значи се корени проблемът...?
Да! А другата причина е, че нашият град е обезлюден – всяка следваща година има все по-малко купувачи на пазара и поради тази причина не може да се продава голямо количество земеделска продукция. Това е, което мъчи местния земеделски производител.

Каква е обстановката на пазара във Видин?
Ситуацията е спокойна и не мисля, че трябва да се нагнетява излишно напрежение в обществото. Защото румънските ни съседи следят внимателно ситуацията и в тази връзка давах интервю пред екип на телевизия от Крайова, за да обяснявам ситуацията. Ние сме два гранични съседски региона и не трябва такива единични случаи да засенчат откриването на моста (Дунав мост 2), както и възможностите, които той ще предостави за региона занапред.

Тоест няма да има протести и блокиране на Дунав мост 2, каквато информация се появи преди дни?
Не, това са глупости. Аз съм си от Капитановци и всеки ден се срещам с тези хора по улиците. Може някой да се е изказал така в гнева си, но затваряне на моста няма да има...

За колко хора от селото зеленчукопроизводството е поминък и разчитат основно на него?
Регистрираните производители са не по-малко от 25. По принцип Капитановци е един от центровете в региона за производство на зеленчуци.

И те основно реализират на Видинския пазар, така ли?
Разбира се. В момента моят син също е на пазара и продава домати. И има дни, в които търговията върви повече, в други върви по-малко. Ето вчера бабите и дядовците са взели пенсии и това веднага се е почувствало на пазара.
 

Производителите директно ли прoдават на пазара или чрез прекупвачи?
Преди години се бяха навъдили много прекупвачи, но тогава имаше и много повече хора в региона. Сега нашият производител от Капитановци предпочита сам да си продава стоката. Доста купувачи си пазаруват от едни и същи производители години наред. Познават се, познават стоката и са сигурни в качеството на продукцията...

Тоест обстановката е спокойна?
Разбира се, че е спокойна обстановката и е важно да го подчертаете и да го напишете. И Ваши колеги също да го напишат, защото сега имам среща с почетния консул на Румъния. При него има румънски медии, пред които ще обяснявам отново за същия проблем.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!