Нидерландия е три пъти по-малка от България, докато населението е над 18 милиона. Страната е пренаселена както с хора, така и със селскостопански животни. 

Футуристична оранжерия обучава земеделски таланти

„Земята и трудът са изключително скъпи, затова се инвестира в производства с по-висока добавена стойност с високо механизирани, дори роботизирани ферми“, коментира Дориана Миленкова – съветник по земеделие и храни в Посолството на Нидерландия у нас, за Агри.БГ.

Тя припомни, че Нидерландия често се свързва с ефективно производство на оранжерийни зеленчуци и технологии за оранжерийно производство. Държавата е сред водещите европейски производители на оранжерийни домати и чушки за прясна консумация. Голям доставчик е и на лук, моркови и картофи. 

Експерт: „Нидерландия иска да се брандира като икономика на знание и технологии.“

Тамошните производители на плодове и зеленчуци все повече разчитат на дигитализацията и производството, базирано на данни. 

„Сензори мерят всеки аспект от климата и производството, а компютърни алгоритми предлагат оптимизирано използване на ресурси и на очакваната продукция“, обясни Миленкова. 

Една от новите технологии, които отварят нова глава в оранжерийното производство, са LED светлините. 

„Те позволяват много прецизно да се настрои спектърът на светлината според нуждите на растенията и целите на производство – например повече листна маса при салатите или повече захарно съдържание в плода на домата например“, твърди съветникът по земеделие и храните. 

Експерт: „В оранжерийното производство пълната автоматизация е вече факт.“

В момента се правят множество проучвания за възможните приложения на LED светлините. 

„Трябва да се има предвид обаче, че те са все още скъпо решение. А и в България има достатъчно количество слънчева светлина, което прави приложението им в българското оранжерийно производство ненужно“, допълни Дориана Миленкова.

В края на месец януари водещи експерти от ниската земя ще дойдат у нас, за да споделят личен опит с българските производители. Всичко това ще се случи в рамките на третото издание на бизнесфорума InteliFresh, който се организира в партньорство с посолството на Нидерландия. 

Участието в събитието е само с предварителна регистрация на www.agroevents.eu. Местата са ограничени, а крайният срок за записвания е 27 януари.