Представители на протестиращите биопроизводители постигнаха споразумение с аграрното министерство за спешна промяна в Наредба № 5 от 3 септември 2018 г. за прилагане на правилата на биологично производство.
 
 
Зам.-министърът на земеделието д-р Вергиния Кръстева е уверила участниците в преговорите, че промените ще засегнат само двата члена, за които настояват биопроизводителите, и това ще стане бързо. Очаква се ремонтираната Наредба 5 да бъде публикувана в „Държавен вестник“ до края на месец май.
 
„Единият член предвижда при нарушение - наличие на някакво замърсяване, да се прави разследване и ако замърсяването не е по вина на оператора, да не се отнема лицензът на стопанството, а само на партидата“, обясни пред Фермер.БГ Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ).
 
Другата промяна предвижда да се взема най-малко една проба от стопанството при изтичане на преходния период за преминаване къч биологично производство, а не по една проба от всички парцели и от всички култури, както гласи действащата разпоредба. Идеята е контролиращото лице да преценява на базата на риска от коя култура или от кои култури и от кои полета да вземе проби.
 
Снимка: pixabay.com
 
Сдруженията на протестиращите производители на плодове, зеленчуци, картофи и стопани от биологичния сектор приеха поканата на министър Румен Порожанов те да предложат компетентен специалист, който да заеме позицията на ресорен зам.-министър. Той ще бъде петият зам.-министър във ведомството, като ще отговаря специално за политиката в тези направления на селското стопанство.
 
Ръководствата на асоциациите са се разбрали в срок до 30 април всяка от тях да обсъди евентуални кандидати за поста. След това те ще решат по какъв начин да се проведат срещи с номинираните специалисти и как да се вземе общо решение, така че да има консенсус. 
 
„Би трябвало да го направим така, както искаме държавата да го прави - ясно, прозрачно, с критерии, и да познаваме човека. Досега не сме били в подобна ситуация. Все още нямаме изградена наша структура – конфедерация или нещо подобно. Ще се опитаме по най-прозрачния, професионалния начин да излъчим и да намерим консенсусна фигура за нашите браншове“, подчерта Веселина Ралчева.