Не трябва земеделският министър да подава оставка, това заяви в ефира на Нова ТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Обвързана подкрепа: Измами или грешки в системата?

Неговите думи са в отговор на питане на водещия как ще коментира видеозаписа, изтекъл в публичното пространство, от който човек остава със съмнение, че България прикрива данни за злоупотреби с евросредства.

„Логиката е точно обратната. Когато дойдат европейските одитори да те проверят, е по-добре ти преди това да си открил грешките. Дори в режим на откровен разговор такива неща не се говорят от министър. От реплика пари не могат да се спрат. Но пари се спират, когато има нарушение”, обясни вицепремиерът.

Дончев обаче е категоричен, че подобни реплики са недопустими от министър, дори и да става дума за откровен разговор.

Вицепремиер: „Ще има последици за репутацията на страната ни след този скандал.“

По същото време за друга телевизия – bTV, самият земеделски министър също се включи в ефир, макар и онлайн. Десислава Танева е под карантина и работи дистанционно, след като стана ясно, че неин зам.-министър е дал положителна проба за коронавирус.

Министър Танева за пореден път потвърди, че всички проверки са докладвани на Европейската комисия (ЕК) и няма как да се прикриват данни за злоупотреби.

„Категорично препоръчвам да не се прикрива информация за нередности, но и да не се хвалим с това, което установяваме“, защити се министърът.

Десислава Танева обясни, че специално в обхвата на обвързаната подкрепа извадката на проверките, която е направена на принципа на анализ на риска, е 50% при изисквани 5% по регламент, тоест 10 пъти повече. До там се стигна след подадени множество сигнали и по решение на самото министерство.

Танева: „Проверките по схемата за обвързана подкрепа са завишени десетократно.“

„Ние вървим към система, в която наистина ще има 100% контрол във връзка с дигитализацията и внедряването на системи, които ще позволят контрол в реално време навсякъде и по всяко време на годината“, обеща Танева.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Василев: Критикуваме Танева за липсата на 100% проверки

Танева: Няма как да скрием проверките от ЕК

Танева: Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора