Скандалът, произтекъл от видеозаписа на земеделския министър на среща с браншови представители на сектор „Плодове и зеленчуци“, поляризира общественото мнение и доведе до разделение във бранша.

Обвързана подкрепа: Измами или грешки в системата?

Поводът бяха изпуснати думи от страна на министър Танева в отговор на въпрос на Георги Василев, организационен секретар на Асоциация „Български пипер“, относно парите за обвързана подкрепа.

Агри.БГ потърси за коментар браншовика. Ето и неговата гледна точка:

Два дни преди тази среща с министър Танева си бяхме получили субсидиите и много хора ми се обадиха да ми благодарят, че съм направил нещо изключително субсидиите да са повече. Ние знаем много добре колко трябваше да бъдат. Ден преди това изпратих писмо до министър Танева с предложение от асоциацията: парите, които останат от недобросъвестните стопани, които само са очертали, без да произвеждат, да се разпределят поравно върху декарите на истинските производители, за да се стимулират в удвояване и утрояване на площите следващата година.

Ние не разглеждаме думите на министъра като натиск, защото реално той няма лостове, с които да оказва натиск върху браншовиците. Ние сме достатъчно образовани и с опит и знаем, че проблемите са отвъд българската политика и произтичат от европейската такава, която цели непроизвеждане на българска продукция." 

По думите на Василев Европа няма как да санкционира България за неизвършени проверки, защото има направени такива, но мнението му е, че те не са достатъчни, за да извадят бизнеса „на светло“.

Георги Василев: „Не могат да бъдат изпълнени санкции за това, тъй като няма нарушение на закон. Само че има една голяма неморалност. Това, за което критикуваме Танева, е липсата на 100-процентови проверки. Ние се борим за това, откакто е влязла тази помощ в страната. В европейските изисквания пише, че проверките трябва да са минимум 5%, но максимумът може да е 100%. В 11 000 дка са открити нарушения от 10% проверки, а целите площи са 198 000 дка. Ако има 100% проверки, колко от площите ще се окажат на "чертожници"? Повече от половината!"

Ние не казваме, че някой е престъпник. Напротив, всичко е спазено. Парите са налети, продукция няма, реализира се западната стока.“

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

"България и българският потребител се намира в сортово и видово робство", заявява браншовикът и твърди, че проблемът е в това, че сме се присъединили към Европейския съюз неподготвени.

Георги Василев: "Другите държави имаха години капитализъм и изграждане, а ние – две мотики. Нямахме и все още нямаме пазарна икономика. В България няма борса. Цената на зеленчуците и плодовете зависи от всичко друго, но не и от търсенето и предлагането. Преди време ме попитаха: "Как всичките милярди евросредства се отразиха на производството на пипер?". От 350 хил. дка спадна на 22 хил. дка. 90% от зеленчуците и плодовете са така, беше отговорът ми.

Конвергенцията, записана в европейската Обща селскостопанска политика (ОСП), цели нивото на производството в новите страни членки, каквато е и България, с времето да достигне това в старите страни членки.

До днес трябваше вече да получим конвергентност на нашето селскостопанско производство със старите страни членки около 30%, а имаме 0.7%, коментира браншовикът.

По думите на Василев с проблема, който се засяга във видеото, са запознати всички държавници – премиер, президент, земеделски министър, председател на Народното събрание, както и всички организации. Финалните думи на браншовика бяха, че скоро предстои обща пресконференция на асоциациите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Грудев: Три години без субсидии за фермери със заявени, но липсващи насаждения

Танева: Няма как да скрием проверките от ЕК

ДФЗ плати по схемата за млади земеделски стопани