Увеличение в средния добив, но спад в реколтираните и засадени площи с дини у нас отчитат от Земеделското министерство (Мзм) в последния си оперативен анализ. Културата е единствената от наблюдаваните в производството на открито, която е подобрила добива си от декар.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Към 28 юли 2022 г. добитите количества дини в страната възлизат на 17 008 тона, което е с 3,6% по-малко от същия период на 2021 г. Реколтираните площи са намалели с над 11% на годишна база, а и тази година изглежда стопаните са отделили по-малко площи за дините. Спадът спрямо 2021 г. е с повече от 33%.

Справка на Агри.БГ показва, че през август миналата година културата бележеше ръст по всички показатели, като се отчитаха и повече засадени площи спрямо 2020 година. Земеделци също споделиха тогава, че се наблюдава бум на пъпеши и дини на места у нас.

Дали тази година има отлив от дините, или официалните данни ще бъдат коригирани в един момент, предстои да разберем.

Засега културата е първенец в средните добиви от декар, които са нараснали към отчетната дата с 8,6% до 1 653 кг/дка.

Към 28 юли 2022 г. добитите количества домати, пипер и зеле у нас са с между 8,9% и 71,3% повече на годишна база, което се дължи основно на по-големия размер реколтирани площи, отчитат още от агроминистерството.

Засега продукцията от пъпеши, ягоди, картофи и краставици от открити площи изостава, като най-голям е спадът при краставиците – с - 27,8% спрямо година по-рано. „Това се обяснява основно с отчетения на този етап по-нисък среден добив”, отбелязват анализаторите.

Общото производство на оранжерийни домати от началото на 2022 г. до 28 юли в страната нараства с 14,6% спрямо същия период на миналата година, докато при краставиците се отчита намаление с 9,5%.