Български изби ще влязат в  директна конкуренция с производители на висококачествени вина от Франция и Италия  по време на Международната изложба за лозарство и винарство Винария 2014. Тя ще се проведе от 2 до 5 април в Международен панаир Пловдив, който организира проявата в партньорство с Националната лозаро-винарска камара (НЛВК).

На изложението присъстват  модерни малки изби, работещи по модела на Франция и Италия и търсещи друг тип пазарна ниша – тази на висококачествените малки серии със запазените характерни вкусови качества на региона, заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

Нашите производители ще премерят сили с колеги от френски и италиански винарни, които имат дългогодишни традиции в напитките с контролирано  наименование за произход. За първи път ще бъдат презентирани  португалски вина.

На Винария 2014 българските производители ще демонстрират нови колекции с качество според световните стандарти. Наред с утвърдени имена, ще видим и нови изби, които имат амбиция да създадат различен стил.  Представят се и компании, предлагащи  технологии, техника, оборудване,  материали и услуги за лозарството и винарството. Показва се цялостна картина на тази индустрия, състоянието на бранша и актуалните тенденции.

Една от тях е възходът на бялото вино. Модата накланя везните  в негова полза и то става все по-популярно, твърдят експерти. Пазарният му дял е достигнал 40% само за няколко години.

Последният хит е биовиното. То няма да липсва и на Винария 2014, където фондация „Авалон“ ще демонстрира  екологично чисти продукти.

„Нашите вина са на високо ниво. Избите  произвеждат по-малки количества, но със специфични качества, характерни за отделните региони“, категоричен е Радослав Радев, председател  на НЛВК. В това ще се убедят и посетителите на изложбата, които ще имат възможност да дегустират наградените продуктите от  Международния конкурс за вина и спиртни напитки, организиран от НЛВК. Тази година в него се състезаваха  400 проби на 51 фирми от България,  Италия, Франция, Чехия, Македония и Молдова. За първи път чуждестранните претенденти  бяха повече от българските.

Победителите в международната надпревара ще вземат наградите на Винария - приза „Златен ритон“, златни, сребърни и бронзови медали. Класацията обаче няма да е единствената. Своите оценки ще дават и посетителите в рамките на конкурса „Изборът на потребителя“ на 2 и 3 април. За първи път фаворитите на публиката ще получат  медали.

А за ценителите са предвидени презентации на  винени и кулинарни турове,  подготвени от  клъстер „Кулинарни изкуства и гостоприемство“.

Панаирът отново събира  прояви, ориентирани към хубавото вино и добрата кухня, защото Винария се провежда паралелно с Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии  „Фудтех“. Така се популяризират най-известните български продукти. Двете прояви са под егидата на Министерството на земеделието и храните.


© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!