Български ветеринарен съюз (БВС) организира национален протест на 9 юли от 11 ч. пред Министерски съвет. Подкрепа и участие в протеста са заявили всички регионални колегии на БВС, както и много от животновъдните организации в страната, съобщи за Фермер.БГ д-р Трифон Цветков, председател на НС на БВС. Той определи протеста като „опит да бъде обърнато най-после сериозно внимание на проблемите, които влияят негативно върху животновъдството“.

 

„Искаме да алалмираме обществеността за проблемите, които не са само проблеми на ветеринарните лекари или само на животновъдите, това са сериозни проблеми за цялото българско общество“, категоричен е д-р Цветков. Ветеринарните лекари алармират, че опасността от тежки икономически загуби за страната заради провалената Държавна профилактична програма е реална.

 

Постоянно се установяват огнища на туберкулоза в страната, а в следствие на природните бедствия има реална опасност от възникване на антракс в стационарните огнища. Тази ситуация може да доведе до тежки и непредвидими икономически последици за българското животновъдство – финансови загуби, ограничителни мерки от ЕК, посочват от БВС.

 

Д-р Цветков допълни, че по южната граница с Турция вече има установени огнища и на заболяването син език. По думите му, политиката, която се води в сектора, е погрешна. Според браншовата организация предложениято от БАБХ и приета от МС Тарифа за определяне на цените за изпълнението на мерките по ДПП и програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните за 2014 г., е абсолютно неприемлива.

 

Три са действията, които ще предприемат ветеринарните лекари, съобщи д-р Цветков. БВС ще атакува решението на МС, с което е приета Тарифата, в Административен съд. БВС ще сезира за всички нарушения ЕК. Според д-р Цветков най-важното е, че отсега нататък БВС ще осъществява обществен контрол върху изпълнението на политиката в областта на здравеопазването на животните.

 

„Не можем да продължаваме да се съгласяваме и да приемаме само като информация наличието на опасни болести. Не искаме да се конфронтираме с никого, но ще отстояваме нашите позиции. Затова категорично поемаме обществения контрол върху изпълнението на всички мерки, които са и част от нашите професионални задължения“, допълни д-р Цветков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!