Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки по търговските вериги как се изпълнява постановлението, което задължи хипермаркетите да продават местни хранителни продукти и да обособят специален кът за тях в магазините. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева пред bTV.

Фермерски храни: Сагата с търговските вериги влезе в чужди медии

Има изготвен чек лист, по който Агенцията ще следи за изпълнението на новите правила и ще изисква цялата документация, свързана с тях, от търговците, уточни Танева.

Според браншовите организации вече има ефект от въвеждането на задължението за продажба на регионална продукция във веригите. Техни представители провеждат разговори по избор на нови доставчици за млечни продукти, яйца, оранжерийни зеленчуци. Големи оранжерийни производители съобщават, че са намерили достъп до щандовете на веригите. Има обаче какво още да се желае по отношение на плодовете, заяви министърът. По този повод е проведена и нова среща със заинтересованите страни, тъй като започва прибирането на реколтата от череши.

Във връзка с писмото от Европейската комисия, което България получи заради подаден сигнал от представители на веригите, които обвиняват държавата в дискриминационна политика, Десислава Танева заяви, че може да даде обратна теза по всяко твърдение.

"Не фаворизираме абсолютно никой. Не се налагат никакви ограничения, не се забранява каквато и да е търговия и какъвто и да е достъп на която и да е храна, от която и да е държава. Всичко, което е направено, е с цел равнопоставеност и на българския производител", добави тя.

В дадения срок България ще отговори много подробно на ЕК, обеща Министърът. Това не е първата подобна процедура срещу България в областта на земеделието. В случая дори няма заложена квота за продажба на местни продукти, докато в Румъния подобен закон включва и квота, обясни още Десислава Танева. Борбата е за равнопоставеност на българския производител, не за фаворизиране.

"Ние ще убеждаваме ЕК докрай, че не нарушаваме каквото и да е законодателство. Европейският съюз е символ на солидарност към всяка общност и наложените изисквания към веригите са в духа на цялото европейско законодателство", категорична е Танева.

Промяна в момента се подготвя само в чл. 2 от Постановлението за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България, във веригите, който урежда влагането на български суровини в млечните продукти, каза още тя.