След началото на жътвата на слънчоглед производители от Видинска област заявяват, че добивите не са много добри. По думите на Александър Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите във Видин, цитиран от Радио “Фокус”, масовата жътва в региона не е започнала, но при тези първи опити добивите се движат около 150 - 180 кг от декар.

 

Цената, която се предлага е от 490 до 500 лв на тон. „През миналата година стартовата изкупна цена бе около 900 – 920 лв за тон, като това означава намаление с около 40% на цената през тази година”, обясни Александров. Падналият град в землищата на селата Воднянци, Дреновец и Бяло поле е причина за по-ниски добиви от царевица. Все още няма жътва на царевица, посочи Александров. „Зърнопроизводителите ще побързат да приберат слънчогледа, след което ще се ориентират към царевицата”, категоричен е земеделският производител.

 

Очакваните цени при царевицата са около 230 до 240 лв на тон. Александър Александров е категоричен, че ниските изкупни цени на зърнените култури ще повлияят върху качеството на есенната сеитба, а така също и на пролетната през следващата година. Според него причината за ниските цени е добрата реколта през тази година и ниските нива, които са поддържали изкупвачите.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!