Дълг на правителството и на управляващите е да удължат мораториума върху продажбата на българска земя, тъй като цената на земята в момента в България е твърде ниска, заяви Васил Василев, основател на Съюза на работодателите в България, цитиран от радио „Фокус“. По думите му земята много лесно би могла да се изкупи в момента тъй като 1 дка. обработваема земя струва едва 500 лв., което е еквивалентно на чифт обувки в Милано.

 

Василев коментира, че изразеното от министър-председателя становище по въпроса показва, че правителството няма воля да се справи с основен за държавата проблем. ”Как успяха унгарците, където земята е два пъти по-скъпа, да си извоюват мораториум върху продажбата на земя. Защо унгарците да могат, а ние да не можем и предварително да признаваме, че сме неспособни да направим това нещо. Неслучайно днес в Палестина, този който продаде земята си на евреин, го осъждат на смърт. Това показва, от какво значение е земята за един народ.

 

Ужасно е да се мисли, че 10 хил.декара земя струват колкото един малък апартамент в Париж. Дълг на правителството и управляващите е да наложат преустановяване на това”, заяви Василев. Според него мораториумът върху купуването на земя от чужденци трябва да се запази докато българите изравнят доходите си с тези в Европейския съюз. По думите му първата стъпка към това е правителството да извоюва земеделски субсидии еквивалентни на тези, които получават фермерите от останалите страни-членки.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!