Британски изследователи от института Пирбрайт създадоха уникална ваксина за кокошки, способна да защити птиците от две смъртоносно опасни болести (Марекова болест и инфекциозен бурсит) едновременно. Новата ваксина е създадена с помощта на технология за редактиране на гените CRISPR/Cas 9, съобщава Poultry World.

Всяко десето яйце в Германия е био

Според статистически данни тези болести са доста опасни и са способни да нанасят съществени икономически щети на стопанствата в цял свят. Заради вирусите световната птицевъдна промишленост всяка година губи 1 млрд. долара. 

По време на изследванията британските и китайски учени в гена на бурсалита са „монтирали“ ген на Марековата болест. Това е довело до създаването на рекомбинантна ваксина, която е способна да защити пернатите от двете болести едновременно. Изследванията са продължили 2 години. 

Колосална работа бе отметната, за да се определи правилното количество и сроковете на реализация на всеки етап. В момента имам високоефективна процедура, която в пъти по-добре се справя от предходните технологии. По-рано се създаваха рекомбинантни ваксини, защитаващи от двата вируса, но те не бяха надеждни, уточни един от учените – проф. Венугопал Наир. 

В бъдеще технологията ще бъда подобрена – защитата ще бъде от 3-4 заболявания. В частност птиците ще се лекуват от птичи грип, който е опасен както за животните, така и за хората.