В лабораторията по картофите в Самоков се тестват различни сортове картофи с цел да се установи кои от тях са податливи към патогена на гъба, причиняваща рак в растението. До момента са тествани около 100 сорта. В лабораторията отскоро е обособено ново направление, което ще се занимава именно с това. Ще се взимат проби от почвата, от растенията, както и от продукцията. И сега в рамките на фитосанитарния контрол се извършва тази дейност, но след официалното откриване на звеното днес работата ще се засили.

Лабораторията прави свои изследвания за изолирането на заболявания върху картофите. За потвърждение на резултатите проби се изпращат и в холандска лаборатория, с които научните  звена имат добри взаимоотношения.  Така през 2004 г. За първи път у нас е засечен патоген 8 – причинителят на рак по картофите. В този период бяха локализирани няколко огнища в Сомоковския регион. Днес обстановката е спокойна, уверяват специалистите от лабораторията, нямаме болни картофи, единодушни са те.

Преди да бъде официално открито направлението „Микология“  днес, вече там са тествани 100 сорта картофи, а резултатите са били изненада и за самите учени. Повече от 90% от сортовете са били поразени от заболяванео. Сред изследваните видове са и четири български селекции - „Бор“, „Корал“, „Калина“ и „Орфей“. Оказало се, че първите два са с много висока устойчивост срещу гъбата причиняваща инфекция в растението. От 100 проби едва пет са били отрицателни, което показва, че действително има сериозна нужда от по-задълбочена работа в това направление.


Картофът е единственото културно растение, което се напада от гъбата Synchytrium endobioticum, причиняваща рак по него, но тя засяга и диворастящи видове като черно куче грозде. Доматът може да бъде заразен само изкуствено. Симптомите на болестта са поява под земята на брадавичести и напукани образувания, често под формата на гъба или приличащи на парченца цветно зеле. Оцветяването им се променя от бяло към жълто и кафяво (когато заразените части са под земята) и евентуално зелено, когато са изложени на светлина. Възрастните тумори са черни и изгниват в почвата. По-рядко тези симптоми се проявяват върху надземните части на стъблата. При дъждовна година в основата на стъблото се образуват малки зеленикави брадавици на мястото на пъпките.

В Европа гъбата е открита за първи път в Холандия през 1915 г. Това е заболяване на хладния, влажен и планински климат и е разпространено в много страни - Холандия, Франция, Австрия, Германия, Италия, Полша, Чехия, Словакия, Швеция, Швейцария и Румъния.

Картофите болни от рак не представляват опасност за човешкия организъм и могат да бъдат консумирани. Те не представляват опасност и жа животните, но чрез тяхната тор патогенът може да бъде разнесен в природата, където инкубационният му период може да достигне 30 години.