Сушата тази година беше мъчителна за родните производители. Въпреки надеждите в Кнежа не паднаха почти никакви валежи през изминалия месец юни, а жътвата отчита ниски добиви.

Необичайна жътва в Добруджа

За Агри. БГ Борислав Горанов, зърно- и семепроизводител от района, изпрати инфографика, която показва, че в 25-сантиметровия слой на почвата през последните 15 дни влагата е нула. 

Борислав Горанов: „Няма валежи. Не съм спирал да напоявам и в момента това правя. Валя локално, на места до максимум 30 л/кв. м, но в много малък процент от землищата."

Основно валежите бяха 8-10 л/кв.м, което не оказа никакво влияние на общата суша. 

Почвената влага в Кнежа поддържа ниски стойности още от началото на годината, но през последния месец положението е трагично. Количеството на валежите през месец април в района също беше нула, през май се увеличи минимално, а сега отново удари дъното. Сушата, започнала още от есента на 2019 г., предопредели и ниските добиви в района.

Добивите от пшеница в региона са между 300 кг/дка и 500 кг/дка. При ечемика са около 400-600 кг/дка. Тези добиви са ниски на фона на високите ренти от 60-70 лв., споделя  зърнопроизводителят.

Борислав Горанов: „Има едни фермери в района, които заради семейни делби пускат към медиите невярна информация в техен интерес. За съжаление, истинската картинка в Кнежа е друга. Сушата е невиждана от години, както става ясно от данните."

Хубавата новина е, че хлебопекарните качества на пшеницата са много добри, добави Горанов.

Сега стопаните в Кнежа се молят за дъжд, който да спаси поне царевицата и слънчогледа, за които той е жизненоважен сега.

Ако до десет дни не паднат нужните валежи при нас, пълен провал ще бъде и при пролетниците, споделя Борислав Горанов.

Дългогодишният зърнопроизводител инвестира усилия и средства, за да поддържа високо качество на своята продукция. Осигурил е с лични средства напояване на стопанството си, за да избегне максимално щетите от сушата. А тя се увеличава с годините.

По думите на Горанов трябва да бъдем отговорни и да предприемем каквото ни е възможно като мерки, като например минимални обработки на земята. Производителят споделя опит и с азотофиксиращите култури, запазващи почвата богата на влага и хумус, което е от особена важност в такава сушава година като тази. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Прогноза: Реколтата от пшеница в България е с 18% надолу

Жътва: Тържественото зажънване се отменя

Илия Проданов: Пшеничните семена няма да са качествени догодина