Европейската комисия отново драстично понижи своята прогноза за европейската реколта от пшеница. Сега анализаторите в ЕС смятат, че реколтата за ЕС-27 (без Великобритания) ще бъде само 117,2 млн. тона. Спадът е с 10% в сравнение с предходната година и е с почти 5 млн. тона по-малко, отколкото гласеше предишната прогноза. Разчетите показват, че в България се задава 18% спад на производството на пшеница спрямо година по-рано, пише Agrarheute.

Необичайна жътва в Добруджа

Прогнозата за рапицата в Европа е понижена леко. За разлика от тези две зърнени култури очакванията за реколтата от царевица са повишени с 0,5 млн. тона до 71,9 млн. тона. Оценките на реколтата за ечемик, твърда пшеница и ръж останаха почти непроменени.

Поради много по-малката реколта от пшеница, европейските възможности за износ продължават да се свиват - от 34 млн. тона през настоящия сезон (без Великобритания) до едва 25 млн. тона през новата пазарна година. Има рязък спад от почти 10 млн. тона, вероятно в полза на черноморските страни Русия и Украйна.

Същевременно в цял свят се очаква рекордна реколта от пшеница. Тази прогноза бе потвърдена и от Международния съвет по зърнените култури (IGC). На фона на слабата реколта в ЕС това оказа значителен натиск върху европейските цени на пшеницата.

Зърното от новата реколта за последно се търгува на европейския фючърсен пазар за 177 евро на тон - почти 15 евро по-евтино, отколкото преди четири седмици.

Спад с 10% в сравнение с предходната година

Европейската комисия отново намали значително прогнозата за тазгодишната реколта от пшеница в Европейския съюз и намали очакваната реколта от 121,5 млн. тона, изчислена преди месец, до едва 117,2 млн. тона.

Прогнозната реколта от обикновена пшеница през сезон 2020/21 ще бъде с над 10% или с 14 млн. тона под реколтата от предходната година от 130,9 милиона. В края на май Комисията намали прогнозата за реколтата от обикновена пшеница с над 4 млн. тона. Настоящите данни показват, че този месец както площите, така и прогнозите за добива на обикновена пшеница са били ревизирани рязко надолу.

Франция и Румъния с най-голям спад

Представените от Комисията оценки на страните показват много силни загуби на производство от 20% до почти 25% в сравнение с предходната година, особено за Франция, Румъния и България. Причината е не само лошите добиви, но и много по-малките площи във Франция заради лошото време.  

Ечемик пламна по време на жътва

За Франция - водещият производител и износител на пшеница в ЕС, прогнозата за реколтата е едва 30,3 млн. тона в сравнение с 39,5 млн. тона през предходната година. Това съответства на спад от почти 10 млн. тона или малко под една четвърт.

За втория по големина европейски износител на пшеница - Румъния, се очаква реколта от само 8,3 млн. тона - след около 10 млн. тона през предишния сезон. Става дума за спад от 17%.

А България трябва да се справи с 18% спад на производството до 5 млн. тона.

За Германия Комисията оценява реколтата на пшеница в края на юни на 21,8 млн. тона. За сравнение година по-рано тя възлизаше на 22,9 млн. тона.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жътва: В Лудогорието отчитат добри добиви на ечемик

В очакване на реколтата от рапица

Какви са оценките за реколтата в Европа?