Заради все по-повечето заразени българи с COVID-19 и спазвайки мерките за сигурност, Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) отменя официалното откриване на жътвената кампания и ритуалното зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“.

Прогноза: Реколтата от пшеница в България е с 18% надолу

От ръководството на НАЗ съобщиха, че се придържат към изискванията на Националния оперативен щаб да се ограничат масовите събития и струпването на много хора на едно място.

От Асоциацията пожелават на земеделските производители от цяла България успешна и богата жътва въпреки лошите климатични условия тази година.

„Бъдете здрави и отговорни в името на вашето здраве и това на близките ви“, призова председателят на НАЗ Костадин Костадинов.

Тази година жътвената кампания трябваше да тръгне официално на 3 юли от землището на община Пазарджик, на изхода на града в посока село Добровница. По традиция стопаните правят и традиционното зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“. 

Това е европейска инициатива, в която се включват 12 държави от Централна и Източна Европа. Проектът стартира през 2012 г. като добитата ръж от полето около Помирителната църква в Берлин е изпратена до всяка държава-участничка. Така през 2013 г. се полагат първите ръжени семена на исторически важни места в 12-те държави.

НАЗ е официален партньор по Проекта за България от самото му начало. Традиционно всяка година представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната поема отглеждането на ръжта.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Комбайните влязоха в полетата с ечемик в Добруджа

Дъждът осуети жътвата на ечемика

Пшеницата в Силистренско - с близо 40% по-ниски добиви