Жътвата в Бургаско отчита невиждано ниски добиви тази година, сподели пред Агри.БГ Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Необичайна жътва в Добруджа

Продължителното засушаване и обилните валежи непосредствено преди жътва са засегнали най-много пшеницата в региона, но и при останалите есенници положението е тежко. "Цяла Бургаска област е много зле. Пшеница, ечемик, рапица – всичко е отчайващо", разказва Проданов.

За областта добивът от пшеница се движи между 100 и 200 кг/дка, отчита зърнопроизводителят.

В Бургаска област площите с ечемик са по-малко, а състоянието му е по-добро от това на пшеницата, но добивът отново нисък. По думите на Проданов количеството, ожънато от декар, е малко над 200 кг.

Илия Проданов: "При 50-60 лв. рента, а 30 лв. приход, това е трагедия. При рапицата добивът е около 150-200 кг/дка. Заради сушата и тя не успя да се изхрани. Все пак при нея са малко по-добре нещата. Но при пшеницата, която е основната култура в региона, положението е ужасно. 

Пролетниците са добре, но няма да успеят да компенсират загубата, която ще претърпим от есенниците. Разходът на декар при пшеницата без рента е около 100 лв. Ако вземем един среден добив от 150-200 кг. по 0,30 лв., а тази цена дори още я няма, се получават около 45-50 лв. приход. Като добавим 30 лева субсидия, става общо приход 80 лв. за декар."

Актуално за жътва

По думите на Проданов дъждовете преди жътва са съсипали много от блоковете със зърнените култури. Това бил още един фактор за сваляне на добива.

Илия Проданов: "Не можеше да се влезе в нивите. Някои пшеници налягаха, при други се появиха много плевели, понеже са много на рядко и не могат да задушат плевелите. На места имаше и почерняване на пшеницата, а това сваля качеството на зърното, кълняемостта, не са добри за семе."

Пшеничните семена за засяване няма да са много качествени догодина.

В Бургаско комисиите за пропаднали площи продължават да обикалят, а издадените протоколи за такива се трупат. Проданов споделя, че около 80% от стопанствата имат пропаднали площи. Зърнопроизводителите в района се надяват да няма последващо засушаване особено когато пролетниците са във важен етап от развитието, например когато слънчогледът налива питата си.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ечемик пламна по време на жътва

Жътва: В Лудогорието отчитат добри добиви на ечемик

Агропрогноза за юли: Горещо време с по-чести валежи към средата