ООН съобщава, че в бъдеще сухите периоди ще зачестяват в резултат на глобалното затопляне.

Тежка кампания за фермерите от Силистренска област

На първо място това ще удари селското стопанство и фермерите – те ще понесат загуби в размер на над 80% в зависимост от ситуацията, пише hortidaily.com.

Ако предотвратяването на сухото време е невъзможно, то трябва да се постараем да намалим щетите. Според ООН има много просто решение на проблема с дефицита на вода – цистерни за съхранение на дъждовна вода. Периодите на суша ще се редуват с такива на обилни проливни дъждове, смятат анализатори.

Дъждовната вода може да бъде решението на проблема с недостига на прясна вода. Наземното хранилище обаче заема твърде много квадратни метри, а последните са от значение.

Поместването на хранилищата под земята е разумен ход. Така изпаряването на водата ще е по-малко, включително и замърсяването й.

В духа на описаното холандска фирма, занимаваща се с производството на патладжани, вече успешно реализира проект с подземно хранилище на вода, който по своята същност представлява алтернатива на традиционния басейн.

Хранилището се пълни от дъжда, който пада върху оранжериите. След това събраната вода се използва за поливане на насажденията. Излишъкът от вода постъпва в земята.

Разработчиците на проекта отбелязват, че като резултат получават чиста вода с добро качество, а смарт системите за напояване позволяват да се оцелее и при продължителна суша.