Атмосферните фронтове над страната ще се задържат динамични поне до края на тази седмица, като се запазват условията за силни гръмотевични бури и локални градушки - главно в следобедните часове над Западна и Северна България.

Какви добиви чакат стопаните?

Независимо от прогнозите за краткотрайни, но интензивни дъждове, речните нива ще се повишат незначително, стана ясно от оперативна информация на екоминистерството.

За днес и утре над страната не се очакват опасни метеорологични явления. Няма условия за наводнения извън населените места. Неприятни изненади са възможни единствено във връзка със състоянието на някои малки язовири и с работата на хидротехнически съоръжения.

Комплексните и значими язовири, които са под наблюдението на екоминистерството, не будят тревоги. Те са запълнени средно 69%, като водните количества в тях през последната седмица са спаднали минимално - с 0,1%.

Язовирите за питейно-битово водоснабдяване разполагат с 21% свободен обем. Водоемите за напояване са наполовина пълни – свободните обеми в тях са 45%, а в язовирите на енергетиката – 23%.

При гръмотевични бури хората трябва да спрат дейностите на открито и да потърсят подслон. Ако наблизо няма подходяща сграда, може да изчакат отминаването на бурята и в автомобил.