Със законодателна инициатива, предприета от Министерството на развитието на селските райони, обезщетението за безработица в Гърция няма да бъде спирано, ако получателите му започнат работа в земеделския сектор, информира говорителят на правителството Стелиос Пецас по време на брифинг, съобщава Agrocapital.gr.

Сезонни работници: Какъв е интересът у нас?

Тази мярка прави по-привлекателно за хората, загубили работата си заради кризата с коронавируса или по друга причина, да постъпят във фермите в южната ни съседка.

По този начин започналите работа в селското стопанство ще получават двоен доход – веднъж заплатата си във фермата и допълнително обезщетението за безработица.

Подобна мярка вече функционира и у нас. Още през април министърът на земеделието Десислава Танева припомни, че към момента регистрираните безработни могат да бъдат наети за прибиране на реколтата, като получават едновременно както своите обезщетения за безработица, така и възнаграждения за труда си в селското стопанство.

„Призовавам земеделските производители да заявят необходимостта си от работна ръка в бюрата по труда“, каза още ресорният министър.

Междувременно стана ясно,че 6 000 души, които са се записали на трудовата борса у нас от началото на кризата с коронавируса, са работници от селското стопанство, завърнали се от Западна Европа.

Тези хора могат да бъдат привлечени като работна ръка у нас, смята Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ пред БНР.

От Федерацията предлагат дълготрайно безработните на социални помощи да могат да се наемат като сезонни работници в селското стопанство, вместо да полагат 14 дни обществено полезен труд.

"По предложение на редица браншови земеделски организации ние подкрепяме тази промяна, която да насочи тези трайно безработни в трудоспособна възраст, които са на социално подпомагане, да изпълняват този 14-дневен труд в сектор "земеделие", разбира се, срещу заплащане", посочи още  Василева.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермери отчитат засилен интерес на безработните за сезонна работа

Маслодайната роза осигурява работни места по време на криза

Търсите работници? Сега може да намерите с втори трудов договор