„Нямаме никакви конкретни данни, които да сочат, че в пилешкото месо, произведено в България, има вложени хормони. Това показват разпоредените проверки. Българските граждани могат да бъдат спокойни”. Така министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков коментира резултатите от проверките в сектора. Той допълни, че инспекциите се разширяват и тази седмица ще се проверяват търговските вериги и компаниите, които внасят пилешко месо, за да се провери дали има такива хормони и във вносната продукция.

 

Министър Греков обяви, че проверките обхващат цялата верига - от фуражните заводи до хипермаркетите. „Във фуражните заводи суровините в по-голямата си част са български, а там, където има вносни примеси, те също се следят, така че веригата е достатъчно контролирана от входа до изхода”, подчерта министърът. Той обясни, че не бива да се създават опасения, че бързият растеж на пилетата се дължи на хормони или лекарства.

 

„Ако проследим през годините цялостния процес и технология за отглеждане на пилетата ще видим, че в селското стопанство също има нови технологии”, отбеляза проф. Греков. По думите му, нашите ветеринарни лекари и специалисти са добре информирани за всички нови продукти на фармацевтичната индустрия и няма начин в производството на български пилета да бъдат използвани непозволени стимулатори.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!