В момента в България няма регистрирани чужди сортове фасул, защото те просто не представляват интерес. Това коментира за Фермер.БГ професор д-р Иван Киряков, ръководител на "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт.

Пролетната сеитба в Силистренско приключи

„Една от причините е, че използването на оригинални семена винаги увеличава добивите и това се отнася за всяка култура, не само за фасула. През последните години фасулът стана хитова култура. Бобовите култури имат страшно много предимства, от гледна точка на добив и печалба“, каза още Киряков.

Дори и при огромен интерес, вносът на фасул обаче затруднява продажбата на родната суровина, допълва експертът.



Източник на снимката: pixabay.com

„Проблемът в България е, че себестойността на фасула при производство в хубава година достига 1,20-1,30 лв/кг. Това автоматично означава, че началната изкупна цена от зърнопроизводителите би следвало да бъде около 2-2,50 лв. Това звучи много хубаво, но години наред не можеше да се случи по простата причина, че като се внесе фасул през порта във Варна или Бургас, той влиза с митото на 0,80 лв., а българската стока остава неконкурентоспособна“, обяснява той.