Във великотърновското село Арбанаси днес започва първия по рода си Национален събор на овцевъдите в България, който ще продължи с богата програма и утре - Гергьовден. Мероприятието днес ще бъде официално открито от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, като ще има и сериозно присъствие на редица официални гости и политици от аграрния сектор.

 

В района на Петропавловския манастир, където ще се проведе събора днес и утре, се очаква да се съберат близо 20 000 души. Над 450 агнета, кочове и овце, над 150 кучета от различни породи, както и десетки коне ще бъдат представени на изложението.

 

В над 30 шатри посетителите ще могат да опитат и да си закупят продукти от овче мляко. Ще бъдат показани народни носии от различните краища на страната, чанове, звънци, хлопки, ножове, овчи и агнешки кожи, козяци, черги, китеници, конски амуниции и сувенири. Гостите на събора ще видят на живо как се доят и стрижат овцете, а в специално разположена минимандра ще проследят пътя за направата на сиренето. Организаторите предвиждат и състезания по доене и стрижене на овце, като първите трима в двете дисциплини ще си поделят награден фонд от по 900 лева. Допълнителна атракция за посетителите ще бъдат демонстрациите на прабългарската школа за оцеляване "Багатур". Желаещите ще могат да пояздят, да се повозят на файнтони и римски двуколки, както и да се позабавляват в лунапарк.

 

По време на откриването, което започва днес в 10, 30 ч. хората ще чуят и видят 101 гайдари от Калофер и овчарски песни и танци от Родопите.

 

очаквайте снимки и видео от събора