Учени от университета в Северна Каролина разработиха пластир с микроигли, който позволява да се събира генетичен материал от болести по растенията. По този начин фермерите може да получат „портативна лаборатория“, , пише New Atlas.

По-малко слънчоглед през сезон 2019/2020

В случаите, когато фермерът не може веднага да разбере каква болест е поразила растенията, той е принуден да изпраща образец за лабораторен анализ. Анализът в лаборатория включва надробяване на растителна тъкан, добавяне на органични разтворители и слагане на сместа в центрофуга – процесът отнема 3-4 часа.

Какво представлява пластирът? Той е изработен от нескъп полимер и е с размер на пощенска марка. От едната му страна се намират стотици микроигли с дължина 0,8 мм всяка. 

Иглите проникват в растението, когато пластирът се доближи до повърхността му. След няколко секунди се сваля и се промива с воден буферен разтвор. Като резултат се извлича ДНК на вируса или бактерията. Поставя се в контейнер със стерилен разтвор. 

Целият процес отнема около минута. Разтворът и тук трябва да се отнесе за анализ в лаборатория. 

Авторите на разработката отбелязват, че извличането на ДНК е било сериозно препятствие за разработването на инструменти за тестване на място. Те обещават в близко време да създадат нескъпи портативни устройства за диагностика директно на нивата.