Четири дирекции на Министерството на земеделието ще си поделят функциите на Управляващ орган на Стратегическия план за развитие на земеделието за следващите пет години. Това стана с решение на Министерския съвет. 

Гласувайте: Какви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

По предложение на земеделския министър Явор Гечев в този орган, който ще отговаря за управлението и изпълнението на Плана и ще бъде основно звено за контакт с Европейската комисия (ЕК), се включват дирекциите „Директни плащания“, „Развитие на селските райони“, „Пазарни мерки и организация на производителите“ и „Животновъдство“.  

Тяхната работа ще бъде подпомогната от дирекции „Биологично производство“, „Растениевъдство“, „Държавни помощи и регулации“ и „Идентификация на земеделските парцели“.

За сравнение Управляващ орган на ПРСР през първите два програмни периода беше единствено Дирекция „Развитие на селските райони“. Въпросът е, когато административните структури са повече от една, кой ще носи финалната отговорност за изпълнението на Стратегическия план. 

Спорно е също дали комуникацията между бранша и Министерството ще стане по-ефективна и по-бърза, след като диалогът вече няма да е само двустранен. 

Освен това дали ще се пристъпи към отваряне и корекция на Стратегическия план, след като ресорният министър обяви по време на изслушване в парламентарната Комисия по земеделие, че определянето на Управляващия орган е първата стъпка за това. Втората стъпка е определяне на Мониторингов комитет. Още през септември 2020 г. асоциации настояха за възможност за участие с равен глас в него.

Министерството вече е изпратило писма до останалите заинтересовани министерства и други държавни институции. Такива все още не са дадени на фермерските организации, научи Агри.БГ.

„До момента в Мониторинговия комитет преобладаваха търговците на земеделска техника, консултантите и всички останали държавни институции. В него имаше шепа земеделски производители. Надяваме се на промяна, но все още си чакаме писмата“, коментира за Агри.БГ Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ).
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg