Нямаме чуваемост от Министерството на земеделието. Лобитата надделяха в изграждането на Стратегическия план, заяви пред журналисти Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ).

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

Тя припомни за едно заседание на парламентарната Комисия по земеделие в началото на декември миналата година, когато екипът на Министерството на земеделие се е съгласило, че в Стратегическия план за земеделие има грешки и пропуски. 

„Казаха ни: „Дайте една година да работим, да се учим, да видим какви са резултатите и тогава да преминем към промяна. Да не я правим сега“. Но Министерството на земеделието не е училище и не трябва някой да се упражнява и да се учи върху българското земеделие“, възмущава се браншовият представител. 

След това заседание на Комисията по земеделие организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ неколкократно са пожелавали среща с Министерството с настояване да бъдат инициирани промени в Стратегическия план. Междувременно Комисията по земеделие направи препоръка на ресорния министър да внесе нужните поправки. 

„На видеоконферентен разговор на 30 януари за пореден път ни беше казано, че тази промяна и поправки няма да бъдат направени през 2023 г. Това ни беше съобщено от зам.-министър Георги Събев още на 19 януари и отново ни беше потвърдено – промени ще бъдат правени чак през 2024 г.“, обяснява Милтенова.

Браншовият представител маркира няколко проблемни точки по Стратегическия план.

Сливите и десертното грозде трябва да бъдат в общата група на плодовете, допустими за обвързано подпомагане

 

От 4-5 години поставяме въпроса и многократно сме го обсъждали, че сливата и десертното грозде трябва да бъдат в групата с останалите плодове и зеленчуци, а не да получават много по-малко пари от някои индустриални производства. Сливата и гроздето са с тенденция за намаляване на площите. Съгласни сме, че джанките трябва да се изключат от подпомагане и че не трябва да се допуска очертаване на старите насаждения, но това е въпрос на контрол.

Огромен бюджет за плодове и зеленчуци в планински райони

 

През февруари миналата година в проекта на Стратегически план беше заложен бюджет от близо 25 млн. евро за планински плодове и зеленчуци при 8 млн. евро за домати например. Въпреки че министър Явор Гечев твърди, че не са променяли бюджетите по интервенциите, в тази насока има намаление, но за плодовете и зеленчуците в планински райони си остава все така голям ресурс – 11,6 млн. евро. Да, колегите в тези райони работят при по-трудни условия и е редно да се подпомагат. Но по тази схема е предвиден таван от 15 дка при максимална ставка от 1457 евро/ха. Сега всички ще се надпреварват да произвеждат плодове и зеленчуци на сокаците и баирите – там, където малко трудно биха узрели някои от тях.

Огромен бюджет за непроизводствени площи и за консултантски услуги

 

Предвидени са стотици милиони за влажни зони, дивечовъдни полета и консултанти, вместо тези пари да отидат при хората, които реално произвеждат, категорична е Мариана Милтенова.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg