Унгария все още не е отменила едностранната си забрана за внос на селскостопански продукти от Украйна, макар да увери, че ще го направи в замяна на втори пакет от финансова помощ, като по този начин застраши финансирането на четири други държави-членки на първа линия, съобщава EURACTIV.

Удължава се безмитният внос от Украйна с още една година

През април няколко страни, между които и България въведоха едностранно решение да блокират вноса на селскостопански продукти от Украйна, тъй като националните им пазари бяха силно деформирани от безмитния внос. 
Това решение предизвика сериозни опасения от Украйна и Европейската комисия, като се има предвид, че търговията е изключителна компетентност на Европейския съюз.

След продължителни преговори засегнатите държави се съгласиха да оттеглят своите едностранни мерки в замяна на финансова помощ от 100 млн. евро, по-голямата част от които са предназначени за Полша. За България са предвидени по-малко от 10 млн. евро. 

Въпреки позицията на Унгария, от Европейската комисия държавите-членки да предоставят информация за проблемите на техните региони и съответните сектори, включително подробни данни, за да помогнат на изпълнителната власт на ЕС да реши „дали и в каква мярка да предостави трети пакет от финансиране в резерв“, каза източник на EURACTIV от ЕК.

Междувременно други делегации подчертаха необходимостта решенията на Комисията за активиране на резерва да бъдат прозрачни и базирани на ясни данни, каза източникът на срещата.

Държавите от ЕС вече разкритикуваха начина, по който Комисията се справя със ситуацията, като 13 министри на земеделието от ЕС изпратиха писмо до Европейската комисия по-рано този месец относно нейния подход.

Очаква се забраните за внос от Украйна ще бъдат удължени и след 5 юни, стана ясно във вторник от думите на еврокомисаря Януш Войчеховски. До края на годината ще бъдат в сила ограниченията за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед в Румъния, България, Унгария, Полша и Словакия.