Министрите на земеделието от 12 страни от Европейския съюз (ЕС) изразиха “сериозна загриженост” относно компромисът, постигнат от Брюксел и петте държави членки, сред които и България, за ограничаване на вноса на украинско зърно през тяхна територия.

Фермер: Вносът не спира, но преработвателите вече купуват и български слънчоглед

От 2 май до 5 юни ЕК взе решение царевица, жито, слънчоглед и рапица да могат само транзитно да преминават през Полша, България, Румъния, Словакия и Унгария, но не и да се продават на вътрешните им пазари. Преди ден стана ясно, че тези държави настояват тази забрана да обхване и сключени сделки преди 2 май, които в момента физически трябва да се реализират.

Писмото е изпратено до Европейската комисия, съобщава Politico. В него 12-те министри на земеделието заявяват, че сделката "подкопава целостта на вътрешния пазар на ЕС".

Министри от Франция, Германия, Холандия, Ирландия, Гърция, Австрия, Белгия, Хърватия, Люксембург, Естония, Дания и Словения призоваха за спешно "изясняване" на споразумението. Според тях Европейската комисия (ЕК) е взела решение "без да се консултира с държавите членки".

Техните опасения са насочени към това как сделката е свързана с "правилата и функционирането" на вътрешния пазар на ЕС и задълженията на ЕС към Украйна по споразумението за асоцииране на Киев с ЕС. Писмото призовава за по-нататъшно обсъждане със страните, за да се обясни как и защо са отпуснати 100 милиона евро субсидии заедно с наложената забрана.

"Наложително е да гарантираме, че ЕС е единен и че нашите различия не играят в полза на Русия, особено по този конкретен въпрос, където именно тази страна заплашва да не удължи Черноморската зърнена инициатива", се казва в писмото на министрите.

В писмото страните призовават ЕК да се върне към прозрачна процедура по установените правила в рамките на функционирането на ЕС и неговите държави членки.

Как се стигна до компромиса с транзита?
В края на април Полша, Унгария, Словакия и България забраниха вноса на зърно от засегнатата от война нация. Европейската комисия отговори с предложение да предостави 100 милиона евро помощ за фермерите в тези страни, както и временна забрана за украински внос към тях, освен ако не е за транзит към други нации.

Веднага щом сделката беше сключена, тя започна да се разпада. Полша предизвика призиви за разпределяне на пренасищането със зърно под формата на хуманитарна помощ, но властите отговориха, че то не е годно за човешка консумация.

Още през изминалия месец няколко министри на земеделието от ЕС разкритикуваха едностранните забрани, наложени от Полша и други страни върху вноса от Украйна. По време на срещата на министрите в Люксембург на 25 април финландският министър Анти Курвинен каза, че ограниченията „нанасят вреда“ на обединените усилия на блока да помогне на Украйна.

Френският министър Марк Фесно уличи Полша и останалите четири държави в двойни стандарти в подкрепата на източния съсед на блока, когато става дума за доставка на оръжие и налагане на санкции на на Русия, но обърнаха гръб, когато трябваше да поемат част от основната тежест, пише Mediapool.

"Не можете да призовавате за солидарност и да вземате едностранни решения едновременно", обясни Марк Фесно.