Първият кораб, натоварен със зърно, който напуска Украйна от началото на руската инвазия, тръгна днес, 1 август, от пристанището на Одеса в 08:30 ч. българско време. Износът е възможен съгласно споразумението за гарантирано безопасно преминаване, съобщи турското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Корабът Razoni под флага на Сиера Леоне, натоварен с царевица, се отправя към Ливан, добавиха от министерството. Други кораби също ще го последват, уточниха оттам.

Отпътуването на кораба стана възможно, след като Москва, Киев, Анкара и ООН подписаха споразумение за износ на зърно и торове. Сделката има за цел да позволи безопасно преминаване на зърнени пратки във и от Черноморск, Одеса и Николаев.

„Планира се отпътуване и на други кораби в обхвата на определения коридор и метод“, се казва още в съобщението.

От черноморските пристанища на Украйна са акостирали 17 кораба с почти 600 000 тона товар. От тях 16 кораба са били с украинско зърно с общо около 580 000 тона, съобщиха украинските власти.

Доставките на Украйна по море са в застой от февруари тази година, повишавайки световните цени на зърнени храни, олио, горива и торове.

Москва отхвърли отговорността за продоволствената криза, обвинявайки западните санкции за забавянето на износа. 

Като част от споразумението в Истанбул беше създаден координационен център, който да наблюдава корабите, напускащи Украйна, и да инспектира пристигащите кораби за оръжия. В центъра работят делегации на ООН, Русия, Украйна и Турция.

Русия и Украйна са основни глобални доставчици на пшеница и споразумението има за цел както да облекчи хранителната криза, така и да намали световните цени на зърното.