Срокът за предоставяне на годишните отчети за отпадъци за 2020 г. се удължава до 1 септември 2021 г. Това се извършва чрез Национална информационна система за отпадъци (НИСО), припомнят от Изпълнителна агенция по околна среда.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

Информацията от отчетните книги за месеците януари, февруари, март, април, май, юни, юли и август ще може да се въвежда в НИСО до 30 септември 2021 г., допълват от агенцията. За регистрация в системата е нужен квалифициран електронен подпис (КЕП).

Ако фирмата е земеделски производител с индивидуална практика, тя трябва да се регистрира в системата като задължено лице за водене на отчетност (попълване на отчетни книги) и предоставяне на информация (предоставяне на годишни отчети).

Това важи в пълна сила за ползването на торове и препарати за растителна защита. Земеделците са задължени да предават празните опаковки, а фирмите, които ги събират, трябва да посочат от кого са взети и какво количество.

Стопаните трябва да имат предвид, че много продукти за растителна защита са получили заповеди за отмяна и прекратяване на действащото разрешително през 2021 г. Затова е нужно да се следи сайтът на БАБХ (Регистри – Растителна защита – Списък на ПРЗ с отнети или прекратени разрешения), приканват от звеното в Пловдив, цитирани от Марица.