Проблемът с оползотворяването на растителните остатъци след изваряване на лавандула ще бъде обсъден през следващата седмица на среща със собственици на дестилерии. Това заяви на пресконференция избраната за депутат от Добрич Албена Симеонова. 

Важното - слушайте в AgriПодкаст

Ще се търси френски опит при производството и технологията за добивате на лавандуловото масло. За целта предстои среща с експерти от Френската агенция по опазване на околната среда, която има представителство в нашата страна. Франция е сериозен производител на лавандула и там въпросът с растителната маса след дестилация е решен трайно. 

По данни на областната земеделска служба до края на миналата седмица в Добричка област са реколтирани близо 22 000 дка с лавандула. Това е приблизително една четвърт от официално регистрираните площи с етерично-маслената билка. Добивите на зелена маса възлизат на 606 кг/дка. През миналата година фермерите са ожънали средно 445 кг/дка, а година по-рано – по 647 кг/дка. 

Количеството ожънат цвят не е показател за крайния добив от лавандулово масло, коментират производителите. Лавандулата изисква високи температури и натрупани часове слънцегреене, за да качи маслото в съцветията. През тази година дъждовете през юни и първите дни на юли притесниха стопаните. Горещините, които настъпиха след това и които продължават, дават надежда, че полученото в дестилериите ще удовлетвори производителите.

В момента е подходящо времето за прибиране на лавандула – температурите са високи, а слънцето грее ежедневно. Всеки сорт обаче има своите специфики и те трябва да се вземат предвид – време на технологична зрялост, различно качество и количество на маслото, категорични са фермерите.