Изследователи от Едмънтън, Канада разработват нов проект за изкуствена фотосинтеза. Идеята им е заимствана изцяло от природата, като целта е да правят точно това, което правят всички растения – да улавят въглероден диоксид – само че в изкуствени условия.
 
 
“Самата природа е най-добрият учител, от който можем да се научим. Ако погледнете клетките на растенията, самите те са като малки фабрики за енергия. Ние смятаме, че може да заимстваме този процес в изкуствени условия, извън растението”, твърди Ехсан Дженаб, който ръководи проекта. 
 
 
Идеята на проекта не свършва дотук. Екипът разработва така наречената “мулти-ензимна платформа”, която ще генерира малки органични молекули от индустриален въглероден диоксид. Той ще се преработва посредством ферментация, за да се използва в промишлеността – за производство на торове, химикали, горива и т.н.
 
Проектът е привлекателен, имайки предвид нарастващата нужда от енергийна ефективност във всяка сфера, включително в земеделието, заради увеличаващите се население и потребление. Авторите му имат амбицията да представят официално идеята си по време на състезанието Carbon XPrize, което ще се проведе в края на тази година. Освен международна слава, победата там ще им донесе и финансиране в размер на 7.5 млн. щатски долара.