Държавата трябва да води по-приоритетна политика към земеделската наука. Това е необходимо, за да се повиши достатъчно нивото на земеделие. Институтите на Селскостопанската акадмия трябва да застанат начело на веригата; фермерите да се допитват до тях и така с общи усилия да се развива селското стопанство. Това заяви за Фермер.БГ директорът на Института по овощарство в Пловдив доц. Аргир Живондов.

 

Положението в институтите в момента е такова, че ние всеки месец се питаме как да си платим коснсумативите – електроенергия, интернет и .т.н, а какво остава за съществената работа, пита риторично доц. Живондов.

 

Според него в момента институтите работят по инерция. Не може ежегодно бюджетът на селскостопанската академия да се намалява, вместо да се увеличава.


Експертът е категоричен, че науката също трябва да бъде приоритет в държавата. Защото всички развити държави имат перфектна наука, добре финансирана, преди всичко. Затова и производството им е висококачествено и конкурентно. А в България земеделието, уж е приоритет, а земеделската наука мизерства, допълва Живондов.


Много млади учени, експерти с висока квалификация напускат. Нови кадри не идват. Обявяват се докторантури, асистентски места, за които не се явяват никакви желаещи. И как да се явят като знаят, че ще работят за 400 лв.


В заключение директорът на пловдивския Институт по овощарство посочва, че Правителството трябва да дава не само 0,19% на науката в България като цяло. Трябва да се отпуснат поне 2%. В развитите икономики като Германия и Франция за наука ежегоно се отделят по 3%, а в Съединените щати – 4%.
 

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!