Посевите с пшеница в Добричка област са в добро състояние, съобщи проф.Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. 

Времето: Какво се задава след наводненията?

„Отдавна не бяхме виждали толкова много дъжд в Добруджа. Дъждовете осигуриха продуктивна влага за есенните култури, т.е. вече имаме запаси до 1-1,50 м дълбочина“, подчерта ученият.

Към момента земеделските производители замерват валежи от 120 до 150-180 литра на кв.м. Подобни количества не е имало през последните две години по това време. Дъждове сега паднаха кротко и напоително и повлияха положително върху дефицита от почвена влага, който сушата „осигури“ през последните години.

„Кореновата система на основните полски култури се развива на дълбочина от 1 до 2 метра. Вече имаме влага в този слой“, допълни професорът. Той уточни обаче, че има посеви, при които се наблюдава трудно попиване на падналите валежи. Това е само в полетата, на които са приложени минимални или нулеви обработки. 

„Българските сортове пшеница не излязоха от покой независимо от затопляне на времето в края на декември. Дори и да има отрицателни температури сега, те няма да окажат отрицателно въздействие върху растенията“, допълва проф.Киряков.

Земеделските стопани сигнализират в момента за пожълтяване на отделни посеви. Според учените в Добруджанския земеделски институт това не е резултат от гладуване на пшеницата, а по-скоро от резките промени на температурата. „Културата в момента е в покой, тя фотосинтезира, но не е в активна вегетация и няма нужда от храна в момента“, обяснява още проф.Иван Киряков. 

За поредна година ученият предупреждава земеделските стопани да не бързат да торят пшеницата преди 15 февруари. Ако го направят, рискуват да форсират растенията, особено тези сортове, които са с по-ниска степен на студоустойчивост. Ако това се случи, при късни мартенски студове може да се стигне до измръзване, предупреждава ученият. „Мисля, че земеделските стопани си взеха поука от грешките през 2019 и 2020 г. и ще внимават с качеството и количеството на азотните торове“, смята проф.Киряков.