По сметките на тютюнопроизводителите вече са достъпни средствата, които подпомагат сектора и които бяха извоювани след няколко протеста и един загинал браншовик.

 
Средствата се превеждат от ДФЗ по сметките на 30 132 бенефициенти. Те формират втория транш от субсидии по Схемата за национални доплащания за тютюн (СНДТ), необвързана с производството. Общият размер на помощта по СНДТ за 2010 г. възлиза на 70 млн. лева.
 
Субсидиите по СНДТ се отпускат с цел преориентиране на производството от тютюн към други култури. Право на подпомагане по схемата имат само стопани, отглеждали тютюн през която и да е година от периода 2007-2009, които продължават да извършват земеделска дейност.
 
Размерът на получената помощ зависи от средногодишното количество изкупен качествен тютюн (първа до трета класа) по сортови групи през периода 2007-2009 г.
 
Ако стопаните не са отглеждали тютюн през всичките 3 години от периода, помощта зависи от средногодишното количество изкупен тютюн по сортови групи през тези години – от 2007 до 2009, в които са отглеждали тютюн.