За протести се готвят тютюнопроизводители от Южна България, алармира Фикрет Бекир, зам.- председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Основното недоволство е заради ниските цени, които предлагат купувачите за тазгодишната реколта, това е причина и за нестартиралата все още изкупна кампания в южната част на страната.

 

Производителите там обмислят затваряне на два гранични пункта.  Членове от асоциацията са имали среща в Харманли с тютюнопроизводители от Момчилградско, Крумовградско, Кърджалийско, и от община Кирково. Вчера срещите пък бяха в Гоцеделчевско. Напрежението сред тютюнопрозиводителите е сериозно, по думите на Фикрет Бекир. За килограм от сорта „Басми” се дават от 2,30 до 2,60 лв. Това е крайно ниска цена, тя трябва да е над 5,50 лв, заяви той.

 

От Североизточна България подкрепят готовността за протести, като се обмисля под каква форма да се присъединят към тях. Бекир е на мнение, че за да спадне напрежението в сектора, час по скоро трябва да бъдат осигурени парите за референтния период, за да могат хората да бъдат компенсирани заради ниските изкупни цени на тютюна.