През последните дни расте напрежението сред тютюнопроизводителите в районите на страната, в които тютюнопроизводството е основен поминък. Причината за напрежението е забавянето на изкупната кампания и ниските цени, които очакват производителите. Най-сериозни са негативните реакции в Кирковско и Крумовградско, където все още се отглеждат ориенталски тютюни.

 

По думите на кмета на община Кирково Сали Рамадан, който е и член на ръководството на Сдружението на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюни, само една фирма е започнала да изкупува тютюн, но и тя е преустановила кампанията, а останалите фирми все още изчакват. Според Сали Рамадан тази година има по-богата реколта от миналата. Компаниите искат да паднат цените. Особено тревожно е положението на производителите на гръцкия сорт “Катерини”. Заради добрата му цена много семейства тази година са засели от него.

 

Миналата година цената е достигнала до 8 лева за килограм. Сега обаче, те се притесняват,че компаниите няма да прояват интерес и цената му ще падне под този на сорта “Крумовград”. По думите на Рамадан миналата година по това време изкупната кампания е била приключила и фирмите са се разплатили с производителите. Тази година обаче началото на кампанията не се вижда. Има неяснота, заради която тревогата у производителите е голяма, твърди Рамадан.

 

По информация на председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010) Цветан Филев в момента се изкупуват само басми в Кирковско и Крумовградско. Филев е получил уверение ,че цените ще варират от 5,80 до 6,50 лева за килограм. Той обясни забавянето на кампанията с климатичните условия. Сухата есен е забавила обработката на листата. От 20 дни времето позволява тази манипулация. По това време миналата година са били изкупени около 80% от реколтата. Кампанията приключила към края на декември. Тази година обаче това ще стане към средата на февруари, увери Филев.

 

Според председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите не е нарушен законът. Тютюнопроизводители и фирмите, изкупуващи тютюн, са се договорили кампанията да приключи до 31 март 2014 г. Това обаче не означава, че трябва да се изчака крайният срок, защото може да се влоши качеството на тютюна. Ако има прекомерно забавяне, средната цена може да падне на 6 лева за килограм. Миналата година цената варираше от 6,50 до 7 лева, припомни Филев.

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!