Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) настоява за спешно свикване и провеждане на Консултативен съвет по тютюна до края на месец януари. Това става ясно от писмо, изпратено от НАТ-2010 до ресорното ведомството.

Предстоящо: Засилени проверки за наемането на работници

Дневният ред на срещата също е предложен. 

От НАТ-2010 настояват на срещата да се направи отчет на изкупната кампания на тютюна, реколта 2019. Друга важна тема, която производителите искат да бъде засегната е Преходната национална помощ и единичните ставки по сортови групи за Кампания 2019. Очакванията на производителите са да получат помощта си по-рано тази година - между 10 и 20 февруари.

На Консултативния съвет ще бъде обсъдено още мястото на тютюна в Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., както и еднодневните трудови договори. 

По думите на Цветан Филев, председател на НАТ-2010, изминалата година беше изключително успешна за производителите.

"Благодарение на сухото лято, тютюневата суровина през тази година, е с много високо качество. Дори бих казал екстра качество. Затова и се получават по-високи изкупни цени за четирите сортови групи тютюн", каза Филев за Агри.БГ.

Кампанията по изкупуване на суровината продължава до края на месец януари.

“Надявам се от четирите сортови групи да бъдат произведени около 8 хил. тона тютюн. Тези цифри ще станат ясни когато приключи изкупната кампания. Към момента обаче мога да кажа, че има спад с около 20%. Обяснението е, че в сухо лято се постига много високо качество на суровината, но то винаги е за сметка на количеството / добива от декар”, заключи Цветан Филев.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.