Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) настоява за спешно свикване и провеждане на Консултативен съвет по тютюна до края на месец януари. Това става ясно от писмо, изпратено от НАТ-2010 до ресорното ведомството.

Предстоящо: Засилени проверки за наемането на работници

Дневният ред на срещата също е предложен. 

От НАТ-2010 настояват на срещата да се направи отчет на изкупната кампания на тютюна, реколта 2019. Друга важна тема, която производителите искат да бъде засегната е Преходната национална помощ и единичните ставки по сортови групи за Кампания 2019. Очакванията на производителите са да получат помощта си по-рано тази година - между 10 и 20 февруари.

На Консултативния съвет ще бъде обсъдено още мястото на тютюна в Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., както и еднодневните трудови договори. Темата за въвеждането на еднодневни трудови договори не е нова. Още през изминалата календарна 2019 г., тютюнопроизводители настояваха секторът да бъде приравнен с другите земеделски сектори в частта за ползването на работна ръка.

По думите на Цветан Филев, председател на НАТ-2010, изминалата година беше изключително успешна за производителите.

"Както вече стана ясно сухото лято допринесе много за качеството на тютюневата суровина. Благодрение на него тютюнопроизводителите получават доста по-високи изкупни цени, въпреки по-ниските добиви", каза Филев за Агри.БГ.

Кампанията по изкупуване на суровината продължава до края на месец януари.

“Надявам се от четирите сортови групи да бъдат произведени около 8 хил. тона тютюн. Тези цифри ще станат ясни когато приключи изкупната кампания. Към момента обаче мога да кажа, че има спад с около 20%. Обяснението е, че в сухо лято се постига много високо качество на суровината, но то винаги е за сметка на количеството / добива от декар”, заключи Цветан Филев.

Все още не е ясно какво ще донесе новата 2020 г. на тютюнопроизводителите. Предстои изготвянето на националния стратегически план на страната, който касае Общата селскостопанска политика (ОСП) в периода 2021-2027 г. Най-вероятно едва през 2021 г. ще разберем дали Преходната национална помощ ще продължи да се прилага за сектор "Тютюн" и какво ще бъде бъдещето на отрасъла.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.