На организираната днес в София пресконференция от страна на Националната лозаро-винарска камара се разбуниха духовете по отношение на предстоящия прием на проекти по мярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020). 

 

Лозаро-винарите изразиха негодуванието си, че се дава приоритет на секторите плодове и зеленчуци, а председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев обяви, че участват в състезание с предрешен край.

 

В интервю за Фермер.БГ, Цветелина Николова, генерален мениджър на винарска изба Катарджина заяви, че не е правилно винопроизводителите да страдат за сметка на другите агробизнес сектори и искат да бъдат равнопоставени в рамките на новата ПРСР до 2020-а година. "Всъщност ние не сме отрязани официално от мярката, но реално винопроизводителите не могат да наберат необходимия брой точки и падаме под чертата за одобрение на проектите според приоритетите.", обясни Николова и добави: "В сектора на плодовете и зеленчуците има страшно много злоупотреби при кандидатстването с проекти, предимно от малки компании. Именно в този контекст не искаме винопроизводителите да бъдат ощетени. Ние ни най-малко искаме да противопоставяме наш сектор, ваш сектор и друг, просто искаме да бъде равнопоставени.", категорична бе Цветелина Николова.

 

"Конкуренцията ни в лицето на страните от Новия свят е добре субсидирана от съответните държави и така нашето вино става неконкурентно способно", заяви още Николова.

 

"Виното все пак е експортно ориентиран сектор у нас, като само последните години има спад от 62-63% за Русия, където макар българското вино да не е поставено в забранения списък, то съвсем тенденциозно бива изтласквано от вината от Крим и Абхазия. Освен това нашето вино е имидж. Дори по протокол обикновено се подарява бутилка вино, не съм чул да се подарява буркан зелен фасул", каза по време на днешната пресконференция Радослав Радев от НЛВК.

 

Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор започна да действа от началото на 2014 година и ще изтече в края на 2018 година. Ето как са разпределени средствата по нея:

- Промоции в чужбина - 7,5 млн. евро;
- Преструктуриране и конверсия на винени лозя - 80,81 млн. евро;
- Събиране на реколта на зелено - 2,2 млн. евро;
- Инвестиции - 42,5 млн. евро.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!