Малко преди изкупната кампания на тютюна председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев, заяви пред БНР, че ситуацията е такава, че в момента има повече произведен тютюн, отколкото е договорен между търговците и тютюнопроизводителите. Това се дължи на факта, че почти всички фирми са сключили договори с тютюнопроизводителите, но само за необходимите им за тях количества.



От асоциацията настояват преди да започне стопанския цикъл, фирмите да подадат заявления какви количества са им необходими, колко да произведат тютютнопроизводителите, за да не останат неизкупени количества тютюн.По думите на Филев, около 30 % от тютюно производители все още нямат сключени договори с търговските фирми.



В края на месец септември всяка година производителите и асоциацията организират семинари на които да се обходят тютюневите площи, да се прецени качеството на тютюневата суровина за да могат всички да бъдат ориентирани относно изкупната кампания. „ Надяваме се да бъде привлечено вниманието на търговските фирми от качеството на тютюна и да сключат договори на място, след като са се запознали с количествата и качествата на тютюна“, допълни още Филев.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!