Тържествена церемония по зажънване на ръжта по проекта „Хляб на мира“ ще се проведе в землището на Генерал Тошево, Добричко. Събитието ще се състои на 2 юли от 10:30 ч. Домакин на тазгодишното ръжено поле е „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006” – Генерал Тошево.
 
 
Церемонията по зажънването ще бъде отбелязана в духа на българския празничен фолклорен обичай, а реколтата от ръж,  заедно с тези от останалите 11 партньорски държави, ще бъде изпратена и използвана за приготвянето на тазгодишния „хляб на мира” на международната конференция „Мир и земеделие” през месец септември 2018 г. . 
 
Повече за инициативата
Проектът „Хляб на мира“ стартира през 2013 г., когато в 12 страни от Централна и Източна Европа бе засята ръж с идеята чрез замесването на хляб от получената реколта да бъде символично отбелязана 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Разрушаването на Берлинската стена олицетворява премахването на политическите и икономическите граници,  както и преодоляване на разделението на континента. Отпадането на границите между държавите и разширяването на ЕС на изток води до най-голямото постижение на Съюза – запазването на мира.
 
Проектът се реализира под патронажа на германския министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмид и се превръща в ежегоден с приетата през есента на 2014 г. обща декларация между държавите-партньори за продължаване на инициативата.
 
През 2017 г. България бе официален домакин на Четвъртата международна конференция „Мир и земеделие”, като на форума бе поставено началото на международния дебат относно бъдещата Обща селскостопанска политика на ЕС след 2020 г. Събитието се проведе във Варна, като беше удостоено с присъствието на представители на всички 12 държави партньори по проекта - министерства и неправителствени организации.
 
През месец септември 2018 г. домакинството на Петата международна конференция „Мир и земеделие” ще бъде споделено от Латвия и Естония.