Тази година във Врачанско не се забелязва традиционното за зимния сезон поскъпване на сеното. Предлагане има, но търсенето е слабо. 

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

„Природата беше благосклонна и ливадите в района дадоха доста. Повечето стопани успяха да се снабдят с достатъчни количества още до края на лятото и за разлика от зимата на 2021-ва година, тази не се забелязва нито повишено търсене, нито поскъпване, както обикновено се случва през студения сезон, в който животните са на ясла. На мен това, което прибрах ще ми стигне, че даже и ще ми остане“, коментира Димитър Иванов, който отглежда овце.

Цената на средна бала сено с тегло около 16-19 килограма е около 4 лева, а по-големите, които са по 35 килограма струват 6. По-скъпа е люцерната, но и тя не надхвърля 8 лева. 

„Миналата година зимата сеното скочи двойно, но това беше заради факта, че ливадите дадоха малко заради сушата. Сега е друго. Вярно е, че се вдигнаха горивата, но това към момента не се отразява на цените. Причината е в това, че няма търсене, а няма такова, защото хората се запасиха с достатъчно храна за животните тогава, когато му е времето. Трева имаше в изобилие и при това условие, който е добър стопанин си е направил добре сметката. Дано и тая година природата да ни наспори, защото с тези непрекъснато покачващи се цени на горивата, ще бъде голям зор, ако няма достатъчно сено за зимата“, обяснява още Димитър.

Направило му впечатление и друго -  че цената за килограм сено към момента за рулонните бали и за обикновените е еднакво - около 26 - 27 стотинки, което според него означава, че предлагащите офертират съвсем реални към момента стойности. Най-евтина все пак остава житната слама. Бала в момента върви на 3 лева бройката.