Необикновено тежка суша в редица зърнопроизводителните райони на Русия прикова вниманието на търговците в Черноморския регион и на основните световни пазари.

Борсите в игра на нерви: Зърното рязко поевтиня

Реколтата от пшеница в Русия вече се оценява на 76,6 млн. тона през тази година или с близо 7% по-малко от последната прогноза, която сочеше 82,2 млн. тона.

За рязко понижение сочат предвижданията на руския аналитичен център „СовЕкон“. Реколтата от зърнени култури като цяло в страната според новите очаквания ще бъде 121,9 млн. тона вместо 127,1 млн. тона.

„Причината е продължителният период необичайно топло и сухо време, което се задържа от втората половина на май до началото на юли“, смята „СовЕкон“.

От края на май анализаторите са започнали да понижават своите прогнози за Реколта 2019 с предупреждението, че има вероятност от по-нататъшно преразглеждане на очакванията в случай, че неблагоприятното време продължи и през юни.

„СовЕкон“: „На практика виждаме, че повечето региони в европейската част на страната са получили едва 20-50% от нормалните валежи при температури, които са с няколко градуса по-високи.“

Експертите допълват, че в бъдеще прогнозата може отново да бъде понижена, тъй като сегашните оценки отразяват доста непълно последиците от продължителната суша върху есенниците.

Дъждовете, които се очакват в близките дни, може да се отразят благоприятно върху развитието на пролетниците, но за есенниците навярно ще бъдат твърде късни.

Последната прогноза на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) за тазгодишната реколта от пшеница в Русия е за 78 млн. тона, без да се включва Крим.

Руското Министерство на селското стопанство на свой ред очаква 75 млн. тона пшеница от общо 118 млн. тона добив на зърнени култури през тази година.

Експортните цени на руската пшеница през миналата седмица се понижиха с 5 долара до 193 долара/тон (цена FOB на дълбоководните черноморски пристанища) на фона на активно предлагане на зърно от новата реколта.

Въз основа на тези данни анализаторите от „СовЕкон“ предполагат, че през следващите 4-6 месеца цените на пшеницата може да се повишат с „минимум 20%“ спрямо сегашните.