По последни данни в България очакваме около 5,7 млн. тона пшеница. Това е малко по-слаба реколта от миналогодишната, която беше около 6 млн. тона. Така че и при нас ще се очаква едно засилено предлагане, прогнозира Васил Симов – гл. изп. директор на Софийската стокова борса, за Bloomberg TV. 

Пазарът на фуражна пшеница в Добруджа се раздвижи

По думите му цените у нас се ръководят най-вече от тези в Черноморското крайбрежие, тъй като имаме силни конкуренти в лицето на Русия и Украйна. При тях добивите също са по-големи в сравнение с предходната година – Русия очаква около 79 млн. тона, а Украйна – около 30 млн. тона. 

„Цените вървят леко нагоре през последните месеци, но не толкова силно както по Атлантическото крайбрежие – на борсите в САЩ, Франция, Германия. Но въпреки това за момента цени от 205–210 долара на тон са по Черноморското крайбрежие“, посочва Симов.

Според експерта трудно може да се говори за единна цена на пшеницата в България, тъй като и качеството е различно, и франкировката от покупката до доставката също оказва своето влияние. 

Васил Симов: „Това е един парадокс. Очакваме да се прибере по-голяма реколта от пшеница, но въпреки това цените вече втори месец продължават да вървят здраво нагоре.“ 

„Много земеделски производители се договарят за покупка с доставка от място, където цените са малко по-ниски – около 370 лв./тон. И обратно, цените, които са за доставка, например качени на кораб или закарани до съответен склад, са от 400 до 420 лв./тон“, уточнява Симов.

По негови наблюдения през последните години не само производството върви нагоре, но и потреблението. Така и световните преходни запаси от година на година намаляват, а когато това се случва е индикация, че цените ще вървят нагоре. 

„За последните пет години световното производство на пшеница надвишава предходната година в рамките на 4–7%. За 2019 г. очакваме световна реколта от 780 млн. тона, или със 7% повече в сравнение с миналата година. Но се очаква и по-голямо световно потребление на пшеница със същия темп“, убеден е специалистът.

Васил Симов: „България има добър експортен потенциал стига да успее да се пребори с конкурентите по Черноморското крайбрежие.“ 

Васил Симов определя световните цени като най-важен фактор, който влияе върху търговията с пшеница. Те, от своя страна, обуславят цените в Черноморския басейн.

„Ние гледаме какво е производството и качеството в България, но обръщаме внимание и какво става при нашите съседи от Черноморския басейн. Русия, Украйна и Казахстан ще излязат с експортен потенциал от над 50 млн. тона. Тук се включват също Румъния и Турция, които също имат много добра реколта тази година“, обяснява Симов.

Неговите очаквания са България да изнесе две трети от произведената пшеница тази година, тъй като около 2 млн. тона са достатъчни, за да задоволят вътрешното потребление.

„Ние имаме традиции и добри търговци и се надявам да успеем да изнесем по-голяма част от продукцията, за да влязат свежи финансови приходи в българската икономика“, оптимист е Симов.