Пада цената на кабернето и на мерлото в Бургаско и в момента изкупната цена на сортовете е около 0.45 лв./кг, съобщи Джендо Джендов, председател на Лозаро-винарската камара в Бургас, цитиран от радио „Фокус“. Според Джендов предишни години цената им е била 0.60 лв./кг. Той уточни, че производителите на грозде от региона, които имат договори с един от големите заводи в Бургаско, получават цени като миналата година.

 

При най-атрактивните сортове като Шардоне, Мускат, Траминер, Совиньон изкупната цена е 0.80 лв. за килограм, белите сортове са около 0.50 лв., Ркацители се изкупува към 0.40 лв., Мискет в момента се търгува по 0.30лв./кг „Цената му се срина, тъй като няма кой да го купува. Тези лозя са изключително натоварени, с много по-високи добиви и захарният градус се движи между 16-17, което не е подходящо за вино. Единствено може да се ползва за ракия и затова цената му падна. Другите сортове си поддържат миналогодишните цени”, обясни Джендов.

 

Гроздоберът в Бургаско е започнал от 26 август и се очаква да приключи до 21 октомври. „В бюджета е заложено да се изкупи 10 хил. тона грозде и това е изпълнено. Допълнително са сключени договори за още 2 хил. тона грозде. Нашите контрагенти имат по-високи добиви, отколкото миналата година, с около 20 до 40% повече. Гроздето е с много добро качество, с по-добър захарен градус до 1,5-2 градуса спрямо миналата година, което е подходящо за вино. Купува се отделно грозде за производство на ракия”, каза още председателят. Той уточни, че в момента на пазара има много свободно грозде.

 

„Постоянно ни търсят да го приемаме,но финансовият ни ресурс е ограничен и докато не приключим с договорираното грозде, няма да изкупуваме друго. Идеята ми е на никого да не откажем да изкупим продукцията при условие, че плащането ще се извърши на по-късен етап", каза още Джендов.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!