Трупосъбирането на умрели животни отново е под въпрос заради липсата на договор между държавата и екарисажите за 2015 година. 
 
Заради липсата на договор има опасност от 15 декември шуменският екарисаж да спре трупосъбирането. Настоящият договор с Българската агенция по безопасност на храните изтича на 13 декември, а от 15 декември екарисажът няма правно основание да продължи дейностите по събиране, извозване и термична обработка на умрели животни. Нов договор няма, няма и стартирана процедура в тази връзка. 
 
„Процедурата от обявяването на поръчката до подписване на договор отнема два месеца, затова неслучайно още от октомври съм алармирал с писмо БАБХ, че този срок е вече изпуснат и всеки ден забавяне ще доведе до ситуацията, в която ще се озовем след седмица”, заяви Мирослав Александров пред радио Фокус.
 
По думите му, аналогична е била ситуацията и в края на предходната година, но тогава в момента на изтичане на текущия договор е имало стартирана процедура за нов и е било необходимо само изчакване на технологичните срокове. „Тогава постигнахме споразумение в името на обществото да работим, макар и без договор, с устна договорка, че ще се намери някаква форма, под която тези разходи да бъдат ни заплатени, това не се случи и в тази връзка нямаме никакво намерение да се съгласим на подобно нещо и сега”, коментира Мирослав Александров. 
 
Все още стоят и задълженията по настоящия договор. Заради липса на средства, обезпечаващи работата на дружество по трупосъбиране, екарисажът спря работа в началото на ноември, а по- късно получи 15-20% от дължимата от началото на годината сума. Към момента няма други разплащания.  

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!