Тази сряда, 16 май, на фермерския пазар пред Министерство на земеделието, храните и горите е Анри Донно, главен шеф-инструктор на HRC Академията в София. Той ще покаже интересни и лесни рецепти с фермерски храни от пазара, които можете да приготвите вкъщи.

Правят фермерски пазар и в Пловдив

Шеф Донно завършва Кулинарния Институт на Намюр в Белгия, където научава тайните на  класическата френска кухня. С над 24 години професионален опит в Белгия, Франция и САЩ, той е имал шанса да работи с едни от най-добрите шеф готвачи в света – собственика на ресторант с три звезди Мишлен – Ги Савоа, и шеф Томас Хенкелман. Шеф Донно е бил над десет години главен готвач и генерален мениджър на висококатегорийни ресторанти, където ръководи екипи от над 50 човека. Освен с тънкостите на френската кухня, той е запознат в детайли и с тенденциите в съвременната американската кулинария.

По време на демонстрациите утре, които започват в 12 часа, ще може да опитате от вкуснотиите, които шеф Донно ще подготви за вас, да научите рецептите от него и най-важното: веднага и на място да си купите продуктите, за да направите своята специална вечеря в къщи.

За това издание Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ си партнира за втори път с Кулинарната академия HRC и ресторант „Таланти“.

„Таланти“ е единственият висококласен ресторант в Източна Европа, управляван изцяло от студенти. Той е част от водещия кулинарен институт в региона – Кулинарна Академия HRC. Кулинарна академия HRC е основана през 2008 и днес обучава над 100 редовни студенти от 15 националности в тънкостите на кулинарното изкуство.

Всяка сряда Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и  сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя…

Запазена марка на Фестивала са демонстрациите и дегустациите на фермерски храни и рецепти.  Фестивалът започва в 10,30 часа и продължава до 18,30 часа.

Проектът Фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в партньорство с Район „Красно село“ и с финансовата подкрепа на Програма Европа – 2018 на Столична община.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.