Около 10% разплатени и около 20% договорени средства по ПРСР – това е ситуацията по Програмата за развитие на селските райони към момента, съобщи пред репортер на Фермер.БГ новият министър по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. ПРСР не може да се сравнява с другите оперативни програми на ЕС, тъй като в нея голям дял имат т.нар. директни плащания и реално разплатената сума, според Дончев е над 600 млн. евро, като сумата е доста по-голяма от тази при оперативните програми.

Според Томислав Дончев темповете, с които се придвижва програмата са „окуражителни”, а при последните проведени разговори с изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева, тя е уверила Дончев, че през последните месеци се работи със „стегнати крачки” за приемането и разглеждането на проектите. Според министъра по еврофондовете има „известен шок” при реализирането на програмата, тъй като въпреки опростените правила по ПРСР, все още има неразбиране и трудности в диалога  между отговорните администрации и бенефициентите.

На въпрос можем ли да очакваме разрешение от Брюксел за преразпределение на средства от други мерки на програмата към мярка 112 и мярка 121, към които фермерите проявяват най-голям интерес, Дончев коментира: Теоретично релокация от една мярка към друга е възможно, но това не може да бъде на база „спонтанни хрумвания”.

Според данни на ДФЗ от стартирането на Програмата за развитие на селските райони до от 8 април т.г., общо по всички мерки за прилагането й са изплатени 810 млн. лв. европейско и национално финансиране. В тази сума влизат и изплатени средства по мерките за агроекология и необлагодетелстваните райони за последните две години.

Общият бюджет на ПРСР до 2013 год е над 3,2 млрд. евро.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер .БГ е задължително!